Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (BAP) tarafından 14 farklı proje türü desteklenmektedir. Proje türlerinin kısa tanımları alt kısımda sunulmuştur.
- Proje başvuruları, gerekli formların da sunulduğu Proje Süreçleri Yönetim Sistemi (BAPSİS) üzerinden yapılmaktadır.
- BAP tarafından desteklenen projeler hakkında kapsamlı bilgilerin sunulduğu "ODTÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Uygulama Esasları ve Araştırmacı Bilgilendirme Kılavuzu 2025" belgesine buradan ulaşabilirsiniz.
PROJE TÜRLERİ
Bölümlerin araştırma altyapısını güçlendirmek ve kapasitesini artırmak amacıyla desteklenen bilimsel araştırma projeleridir.
Üniversitemizin tam zamanlı öğretim üyeleri ile doktorasını tamamlamış ve kurum mensubu olmayan araştırmacıların iş birliğinde yürütülen bilimsel araştırma projeleridir.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinin yürüttüğü ve araştırma alanı kısıtlaması olmayan genel bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerini içeren projelerdir.
Araştırma merkezlerinin kapasitesini artırmak ve iş birliğini güçlendirmek amacıyla, merkezin doğrudan alanına girmeyen bölümler veya diğer araştırma merkezleriyle ortak yürütülen projelerdir.
Üniversitemiz araştırmacıları ile uluslararası yükseköğretim kuruluşlarından araştırmacılar ile iş birliğini teşvik eden ve uluslararası düzeyde bilimsel araştırma alanlarında ortak çalışmalar yürütmeyi amaçlayan projelerdir.
Yüksek lisans (BAP Tez-YL) ve doktora (BAP Tez-D) tez çalışmalarını desteklemek amacıyla, tez danışmanı ile tez öğrencilerinin birlikte yürüttüğü araştırma projeleridir. Bu bağlamda yürütülen tez çalışması TEZ projesini kapsamalıdır.
Devam eden dış kaynaklı projelerin kritik ihtiyaçlarını karşılamak, yeni dış kaynaklı proje başvuruları için ön veri toplamak ve bütçe yetersizliği nedeniyle doktora tezlerinde kritik aşamaları desteklemek amacıyla sunulan projelerdir.
Üniversitemiz öğretim üyelerinin yürütücülüğünde üniversitemiz öğrenci topluluklarının bilimsel araştırma süreçlerine aktif olarak dahil edilmesini teşvik eden, araştırma kültürünü geliştiren ve akademik yetkinliklerini artırmayı amaçlayan projelerdir.
Uluslararası/ulusal fonlardan desteklenmiş araştırma projelerinin yürütücüsü olan kurum mensubu araştırmacılar tarafından önerilen, üniversitenin öncelikli araştırma alanlarında deneyimli akademisyenleri teşvik eden ve bilimsel çıktıların kalitesini artırmayı amaçlayan projelerdir.
YÖK Başkanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı arasında imzalanan “Araştırma Üniversiteleri Destekleme Programı İş Birliği Protokolü” kapsamında aktarılacak mali kaynaklarla yürütülecek bilimsel araştırma projeleridir. YÖK ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı’ nın öncelikli alanlarında hazırlanan stratejik araştırma projeleridir.
Üniversitemizde son üç yıl içinde göreve başlayan öğretim üyelerinin kariyer başlangıç araştırmalarının desteklenmesine yönelik projelerdir. BAP-Kariyer desteğine 40 yaşını doldurmamış ve Profesör kadrosuna henüz yükseltilmemiş öğretim üyeleri başvurabilir. BAP-Kariyer Projelerine AGEP’i tamamlayarak başvuran araştırmacılar için yaş sınırı aranmaz.
ODTÜ öğrencilerinin araştırma yetkinliklerini artırmayı, kampüs yaşamını iyileştirmeye yönelik bilimsel projelere katılımını teşvik etmeyi ve öğrenci toplulukları arasındaki iş birliğini güçlendirmeyi amaçlayan bir projedir. Bu kapsamda, yalnızca öğrenci topluluklarının yürüttüğü projeler değil, ODTÜ kampüsü ile ilgili daha geniş araştırma amaçlı projeler de desteklenmektedir. Projelerin temel hedefi, kampüsteki sorunları tanımlamak, çözüm önerileri geliştirmek ve bu süreçte çeşitli disiplinlerde derinlemesine araştırmalar yapılmasını sağlamaktır.
Üniversitemiz araştırmacıları ile Türkiye’ deki farklı üniversitelerde görev yapan araştırmacılar arasında akademik iş birliğini teşvik etmek, bilgi ve altyapı paylaşımını artırmak amacıyla desteklenen bilimsel araştırma projeleridir. Bu projeler, ortak araştırma kültürünü geliştirmeyi, disiplinler arası çalışmaların yaygınlaşmasını ve bilimsel çıktılarda etki gücünü artırmayı hedefler.
Bu proje çağrısında hedeflenen çalışmalar, teknik üniversiteler arası iş birliğini güçlendirmeyi, ortak araştırma faaliyetlerini artırmayı ve teknik bilgi üretimini teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Yalnızca teknik üniversiteler arasındaki ortaklıklar kabul edilecek olup, bu üniversitelerin sahip olduğu teknik altyapı ve bilgi birikiminin etkin kullanımına odaklanılacaktır. Projelerin ilerleyişi, aşamalı değerlendirme süreçleriyle düzenli olarak takip edilecektir. Çağrı kapsamında desteklenecek projeler için toplam bütçe alt sınırı belirlenmiş olup, projeler eş-finansman modeliyle yürütülecektir. Bu model çerçevesinde, her ortak teknik üniversite kendi BAP fonundan bütçe sağlayarak projeye katkıda bulunacaktır. Bu yaklaşım ile teknik üniversiteler arası iş birliğinin güçlendirilmesi, teknik ve bilimsel kapasitelerin artırılması ve bilgi transferinin etkinleştirilmesi hedeflenmektedir.