Ana içeriğe atla

Uluslararası Projelerin ODTÜ'de Başvuru ve Yürütme Süreci

Uluslararası Proje Başvuru

Avrupa Birliği ve Diğer Uluslararası Proje Programlarına başvurunuz sırasında

 

  • tüm “idari ve mali” bilgi ve belgelerin hazırlanması
  • proje bütçesinin hazırlanması
  • belgelerin onaylatılması
  • programla ilgili bilgi eksikliklerinin giderilmesi destekleri birimimizce verilmektedir.
  • ERASMUS PLUS Programları ile ilgili bilgi desteği International Cooperation Office (ICO) tarafından sağlanmaktadır. Bilgi için Dr. Esra Akgül (esrak@metu.edu.tr) ile iletişime geçebilirsiniz. 

 

 

Uluslararası proje başvurularında ihtiyacınız olabilecek kurumsal ODTÜ numaraları aşağıda verilmektedir.

  • Unique Entity ID:  X8NLNMLCDGA3
  • PIC Number: 999643492
  • VAT Number:  TR6320050974
  • NCAGE Code:  T8300
  • DUNS Number: 631459278
  • DETSIS: 27566166
  • ODTÜ Registration Date: 23.01.1957
  • ODTÜ Registration No: 6887
  • ODTÜ KEP Adresi: odtu@hso1.kep.tr
  • EuropeAID ID:  TR-2007-DQY-2711311709

"European Tenders and Funding Portal (ECAS)” üzerinden yapacağınız HORIZON Europe Proje başvurularınızda ODTÜ PIC numarası girildiğinde, kurumsal bilgilere erişim sağlanmış olacaktır."

 

Uluslararası Proje Yürütme

Proje Sözleşme Aşaması 

Proje sözleşmeleri kurum yetkilisi tarafından imzalanmakta olup, Üniversitemizde Araştırmalardan Sorumlu Rektör Yardımcısı tarafından imzalanmaktadır. Projeniz kabul edildikten sonra ofisimizi bilgilendirmenizi ve süreç ile ilgili destek almanızı hatırlatırız.

  • Avrupa Birliği Horizon Europe Programlarına ait proje sözleşme belgeleri European Tenders and Funding Portal (ECAS) üzerinden elektronik olarak imzalanmaktadır.
  • Diğer uluslararası programlara ait projelerin sözleşme belgeleri fiziki veya elektronik olarak imzalanmaktadır.
  • Avrupa Birliği Erasmus Plus Projelerinin sözleşme süreçleri Uluslararası İşbirliği Ofisi tarafından yürütülmektedir. Bilgi için Dr. Esra Akgül (esrak@metu.edu.tr) ile iletişime geçebilirsiniz. 
 
Konsorsiyum Sözleşmesi

Horizon Europe programına ait konsorsiyumlu projelerde proje ortaklarının arasında imzalanan sözleşme türüdür. Avrupa Birliği Programlarında DESCA Model Consortium Agreement kullanılmaktadır. https://www.desca-agreement.eu/desca-model-consortium-agreement/

Konsorsiyum lideri tarafından taslak metni oluşturulan belge, proje ortaklarının gözden geçirmesine açılır. Bu aşamada Üniversitemiz uzman hukukçuları tarafından anlaşma metni değerlendirilmektedir. Tüm ortaklarca yorum verilen ve son versiyonu ortaya çıkan belge Araştırmalardan Sorumlu Rektör Yardımcısı tarafından imzalanmaktadır.

Diğer uluslararası proje programlarına ait sözleşmelerde fonlayıcı kurumun konsorsiyum anlaşması örneği kullanılır. Taraflar arası hazırlanan sözleşme yukarıda bahsedilen süreç sonrası Araştırmalardan Sorumlu Rektör Yardımcısı tarafından imzalanmaktadır.

 
Proje Görevlendirilmeleri

Proje sözleşmesi imzalandıktan sonra proje yürütücüsü olacak akademisyenin “proje yürütücüsü ve araştırmacı” olarak projeye görevlendirilmesi gerekir. Proje yürütücüsü daha sonra proje çalışacak diğer akademisyenlerin görevlendirilmeleri veya projede çalışacak SGK’lı personelin veya bursiyerlerin işe başlaması ile ilgili süreçleri tamamlamalıdır. Proje harcamaları ile ilgili gerçekleştirme görevlilerini belirleyerek, görevlendirmelerini başlatmalıdır.

Örnek görevlendirme dilekçe belgelerine bu linkten erişebilir ve süreç ile ilgili sorularınızı proje-personel@metu.edu.tr adresine gönderebilirsiniz.

 
Proje Özel Hesabının Açılması

Her bir projenin bütçesi kendi özel hesabına aktarılmaktadır. Proje sözleşmesi imzalandıktan sonra, proje yürütücüsünün talimatı ile projenin döviz cinsine göre özel bir banka hesabı açılmaktadır.  Proje yürütücüsü Hesap Açım Formunu  doldurup imzalı olarak Proje Destek Ofisi’ne gönderdiğinden hesap açılması için talimat vermiş olacaktır. 

 

 

KDV İstisna Sertifikası Alınması

IPA Tebliğine tabii Avrupa Birliği tarafından desteklenen (HORİZON Europe, Erasmus +, vb.) projelerin mal ve hizmet alımları Katma Değer Vergisi’nden muaftır. Bu muafiyetden faydalanmak için projeye özel “KDV Muafiyet Sertifikası” çıkarılması gerekmektedir. KDV’den muaf olan projelerde KDV’li harcama yapılmamalıdır; bu nedenle proje sözleşmesi imzalanmasını takiben KDV Muafiyet Sertifikası başvurunuzu hazırlamanız gerekmektedir. KDV İstisna Sertifikası başvurusu için Proje Destek Ofisi’nden Dilek Ungan (0 312 210 83 00 / 1702, daric@metu.edu.tr) ile iletişime geçiniz.  

Proje Bütçesinin Harcanması

Üniversitemiz uluslararası projelerin finansal yönetimi Araştırmalar Koordinatörlüğü Proje Destek Ofisi, Teknokent Proje Yönetim Ofisi, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü ve Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı Muhasebe Birimi’nin birlikteliğinde yürütülmektedir. Detaylı bilgi için ofisimizle iletişime geçebilirsiniz.

Personel Bütçe Kaleminin Harcanması: Projede çalışacak personelin akademik görevlendirilme, SGK’lı veya bursiyer statülerinde proje çalışanı olarak işe başlaması ile birlikte projeden maaş hak edişleri başlamaktadır. Projeye ayıracağı zamana göre maaşları hesaplanan çalışanların maaş ödemeleri ile ilgili süreçler BAP Personel Birimince (proje-personel@metu.edu.tr) yönetilmektedir.

Mal ve Hizmet Alımlarının Yapılması: Proje sözleşmesinde belirtilen hükümler çerçevesinde projeden mal ve hizmet alımları yapılmaktadır. KDV’den muaf olan Avrupa Birliği projelerinin alımlarında KDV Muafiyet Sertifikasının kullanılması zorunludur. Sorularınız için: bapk-ab@metu.edu.tr

Seyahat Harcamaları: Proje ile ilgili seyahatlerde yol ve konaklama giderleri karşılanmaktadır. Proje sözleşmesinde belirtilen hükümler çerçevesinde özel bir ücret belirtilmediği takdirde gündelik ücretler Harcırah Kanunu hükümlerince hesaplanır ve ödenir. Sorularınız için AB ve Uluslararası Projeler Birimi ile iletişime geçebilirsiniz: bapk-ab@metu.edu.tr 

Proje hesabına proje bütçesinin aktarılmadığı veya proje hesabında yeterli bakiye olmaması gibi durumlar için SGK’lı personelin maaş ödemeleri, bursiyer ödemeleri, mal ve hizmet alımı gibi harcamalara ilişkin ödemelerin yapılabilmesi için Üniversitemiz Emanet Hesabı’ndan projeye borç aktarımı yapılabilir. Emanet Hesap Uygulama Esaslarına ve başvuru için gereken belgelere buradan ulaşabilirsiniz.

Avrupa Birliği ve Uluslararası Kuruluşların Kaynaklarından Kamu İdarelerine Proje Karşılığında Aktarılan Hibe Tutarlarının Harcanması ve Muhasebeleştirilmesine İlişkin Yönetmelik

 

 

Projelerde Raporlama
  • Projelerde finansal ve teknik raporlama olmak üzere iki çeşit raporlama söz konusudur.
  • Teknik raporlama; proje yürütücü ve araştırmacılarının sorumluluğundadır.
  • Finansal raporlama; Teknokent Proje Yönetim ve Denetleme Ofisince yürütülen projelerin finansal raporu bu ofisçe hazırlanmakta ve proje yürütücüsünce kontrol edilmektedir. Diğer uluslararası projelerin finansal raporlaması ile ilgili Proje Destek Ofisi’nden Dr. Ceren Aksoy Güleç ile proje yürütücüsü birlikte çalışarak raporlamayı gerçekleştirmektedir. 
     
 
Projelerin Bitmesi 

Proje bütçesi proje son gününe kadar harcanabilir, bu nedenle proje final ödemesiyle proje sonlandıktan sonra hesaba aktarılacak proje tutarının da proje süresince harcanması gerekmektedir. Maaş ödemeleri ve alımlar için ihtiyaç duyulan tutar Üniversitemiz Emanet Hesabı’ndan projeye borç aktarımı yapılır. 

 

 

Proje Özel Hesabının Kapatılması 

Proje bittikten, proje ile ilgili her türlü ödeme tamamlandıktan ve proje sözleşmesinde belirtilen proje denetim süresi tamamlandıktan sonra proje hesabı BAP Birimi’nce kapatılır. Proje hesabında kalan tutar Emanet Hesaba aktarılır. Detaylı bilgi için BAP AB ve Uluslararası Projeler Birimi (bapk-ab@metu.edu.tr) ile iletişime geçiniz.


 

 
Son güncelleme